Do Turecka

… za relaxací a odpočinkem

Dovolená v Bodrumu

// by

Poloostrov Bodrum patří mezi nejzajímavější místa Turecka nejen pro dovolenou. Na své příjemné podnebí a přírodní krásy láká nejen turisty z celého světa, ale též nejrůznější umělecky založené jedince. Bodrum si oblíbily též turecké celebrity a bohatí občané. To je důvodem, proč je Bodrum často považován za turecký ekvivalent Saint Tropez.

Při výběru dovolené v Bodrumu mohou cestovatelé, a to hlavně v průběhu hlavní sezóny, překvapit relativně vysoké ceny hotelů. Ale v mimosezóně, nebo v případě, že se poštěstí natrefit na atraktivní last minute zájezd, se dá do těchto míst podívat za velmi příjemnou cenu. Teprve na Bodrumu turisté často pochopí, proč bývá tento úsek na břehu Egejského moře obvykle řazen k přírodním pokladům Egejské riviéry a vlastně celého Turecka.

Bodrumské pláže jsou jak písečné, tak i s oblými kameny a oblázky. Na výběr máte též mezi pozvolným vstupem do moře nebo strmými útesy, klesajícím prudce do hloubky. Většina místních pláží se může chlubit Modrou vlajkou jak za kvalitu vody, tak i samotných pláží. A i v případě, že turisté se řadí spíše k těm, kteří preferují klidnou dovolenou a opalování se na pláži a ne k akčním jedincům dychtícím po poznávání, by si v žádném případě neměli nechat ujít cestu k blízkým ruinám mauzolea v Halikarnasu. Tato stavba patří ke skupině sedmi starověkých divů světa.

Před rokem 1923 tvořili většinu zdejších obyvatel především ortodoxní Řekové. A tak je z vesnic až do současnosti cítit atmosféra Řecka. Tu ještě umocňují zřícené kostelíky, kamenné domy nebo větrné mlýny. A vzhledem k malé vzdálenosti od ostrovů Kos a Rhodos je možné dovolenou zpestřit výletem na některý z nich.

Nejznámějším zdejším letoviskem je stejnojmenné město Bodrum, dříve nazývané Halikarnas. V historickém centru města se nachází promenáda, jež je lemována uličkami s celou řadou obchůdků, barů, kaváren a restaurací. A zdejší historický přístav bývá v poslední době často vyhledáván jako kotevní místo drahých jachet z celého světa.

V jižní části poloostrova, necelé 3 kilometry od Bodrumu, leží město Gümbet. To je situováno podél jedné z nejdelších a nejoblíbenějších pláží na Bodrumu. Pláž je písečná a do moře se zde vstupuje velmi pozvolna. Je lemována tamaryšky a je častým cílem rodin s dětmi, které na Bodrum během dovolené zavítaly.