Do Turecka

… za relaxací a odpočinkem

Side v Turecku

// by

Město Side je jedním z velmi oblíbených turistických letovisek na Turecké riviéře. Nalézá se zhruba 75 kilometrů východním směrem od Antalye a patří mezi jedno z největších tureckých měst. Jeho služby a vybavenost potěší každého přijíždějícího. Tato skutečnost je pravděpodobně jedním z důvodů, proč si návštěvníci Turecka středisko Side tak často volí jako místo pro letní dovolenou.

Čas strávený v Side reprezentuje hlavně průzračně čisté moře, dostatek slunce a krásné pláže. Kromě slunění se na pláži skýtá turistům se zájmem o starověkou a středověkou historii spoustu možností, kam se vydat za poznáním.

Side lze rozdělit na 2 části. V nové části jsou v provozu hlavně moderní hotely a další turistická infrastruktura. V staré části lze zkoumat středověké ruiny a archeologické vykopávky nebo navštívit staré domy s obchůdky. Obě části mají něco do sebe a určitě stojí za prohlédnutí obě dvě. Z nejpopulárnějších památek se sluší jmenovat minimálně impozantní amfiteátr Aspendos, ve kterém se v určitý čas dá podívat i na nějakou divadelní hru.

V Side mají návštěvníci této destinace možnost koupat se na plážích jak s pískem, tak také oblázky. Záleží jen na tom, na jakou stranu prázdninového střediska se turisté za koupáním vydají. Obě dvě poskytují návštěvníkům širokou paletu nejrůznějších vodních a plážových sportů. Východní část je oblázková, místy kamenitá a proto bývá doporučováno vzít si boty do vody. Její výhodou je, že bývá méně obsazená než pláž s písečným povrchem na západě Side. Díky jemnému písku se v západní části letoviska koncentruje největší množství turistů.

Vedle cachtání se ve vodě a dalších sportovních aktivit bývají v Side populární činností též nákupy. V místních obchůdcích se dá nakoupit celá řada tradičních kožených výrobků a šperky. Smlouvání u obchodníků o ceně patří k nezbytnému koloritu a hlasy z tržnic jsou slyšet až dlouho do noci. Výsledkem dlouhého smlouvání pak ale může být koupě nějakého výrobku za velmi výhodnou cenu.